За останні 5-6 років погода, як в Україні, так і в світі, стала нестійкішою / УНІАН

Зима повною мірою проявить себе у лютому, як кажуть вчені-кліматологи, так і народні синоптики. Погода в останньому місяці зими очікується незвичайною: перша половина місяця – дуже холодна, з морозами до 30 градусів, у другій половині почнеться різке потепління, а завершиться зима відлигою. Разом з морозами прийдуть і рясні снігопади: за місяць в середньому випаде 35-40 см снігу, який буде йти із завидною регулярністю: в середньому кожні чотири дні.

Народний синоптик Леонід Горбань розповів "Сегодня", яким, за його розрахунками, буде останній місяць зими в Україні.

"У лютому продовжаться січневі холоди і сніги, – каже Горбань. – З 1 по 4-е випаде до 10 см снігу, а 5-11 лютого на тлі прояснення нічні різко посиляться морози до -30 градусів. Потім чекаємо потепління до -4...-8 вночі та -2...0 вдень, без опадів. Сильні снігопади обрушаться після Дня святого Валентина: 17-18 лютого випаде більше 15 см опадів, мороз поступово підвищиться вночі до -18...-20, вдень до -6...-8".

Читайте такожВ Україну прийдуть 30-градусні морози - народний прогноз

З 22 лютого Горбань обіцяє швидке потепління: 23-го вдень до нуля, вночі до -5...-7, а 24-26-го вдень температура може піднятися навіть до +5. Але в лютому зима не закінчиться: 27-го піде сніг і знову похолодає до -3...-5 вдень і -10...-12 вночі. Морози і сніг очікуються і в першій декаді березня.

Провідний науковий співробітник інституту геофізики НАН Світлана Бойченко також обіцяє морози в лютому. За її прогнозами, сильні холоди прийдуть в кінці першої декади, протримаються кілька днів, і знову потеплішає, але невеликий "мінус" за вікном збережеться весь місяць.

"За останні 5-6 років погода, як в Україні, так і в світі, стала нестійкішою, – говорить Бойченко. – Є кілька гіпотез, чому погода зараз поводить себе дивно. Це і довготривалі процеси на Сонці (60-річні цикли), і активізація вулканічної діяльності, і Світовий океан, який пов'язує парникові гази, викидає їх в атмосферу, чим теж знижує або підвищує температуру".

Як повідомляв УНІАН, американські метеорологи впевнені, що останній місяць зими буде примхливий і несприятливий. Він мало чим відрізнятиметься від січня. Нас чекають як морози, так і відлига зі сльотою і підвищеною вологістю.