На початку квітня можливе короткострокове зниження температури / фото УНІАН

Температура по всій території України у квітні-травні поточного року очікується на два градуси вищою за норму, при цьому квітень розпочнеться з похолодання.

Такий прогноз озвучила під час прес-конференції завідувачка відділом кліматичних досліджень і прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАНУ Вазіра Мартазінова.

"У квітні ми очікуємо температуру на два градуси вище за середні багаторічні значення по всій території України. Природно, я думаю, що буде ще вище, але, як правило, ми обмежуємося двома-трьома градусами вище норми. Тобто середньомісячна температура у квітні буде від дев'яти з половиною до одинадцяти градусів по всій території України", - сказала вона.

Відео дня

Читайте також"Сонячна, але прохолодна": народний синоптик розповів, коли в Україну прийде справжня весна

При цьому Мартазінова зазначила, що наприкінці березня - на початку квітня можливе короткострокове зниження температури, яке може доходити до заморозків. Орієнтовно з 10-20 квітня температура буде підніматися вище норми, до 28 градусів, але у разі хмарності може бути трохи нижчою - на рівні 20-22 градусів.

За її словами, у травні температура повітря також очікується на два градуси вище за норму по всій території України. При цьому температура в західних областях очікується на рівні 15-17 градусів, а на решті території України середньомісячна температура очікується на рівні 17-19 градусів.

Водночас, додала Мартазінова, кількість опадів буде поступово скорочуватися. Загалом у квітні їх буде небагато, особливо в другій половині місяця. При цьому з середини травня норма опадів стабілізується і збережеться до середини червня на рівні 1-2 мм на день.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2018 року в Україні було зафіксовано рекордну кількість опадів порівняно з березнем попередніх 10 років.