На Закарпатті підтоплено більше 240 дворогосподарств / ДСНС

У Закарпатській області станом на ранок 24 травня залишаються підтопленими 241 дворогосподарство, 1835 га сільгоспугідь та 170 га пасовищ, пошкоджено 15 мостових переходів, зруйновано та пошкоджено по одному мосту, зруйновано 930 пог. м берегоукріплень.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили в Управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Закарпатській області.

Читайте такожНа Закарпатті через потоп перекрили трасу Мукачево-Рогатин

Відео дня

За даними УДСНС, наразі пошкодження зафіксовані у 8 районах Закарпаття: Іршавському, Виноградівському, Хустському, Тячівському, Перечинському, Воловецькому, Мукачівському та Міжгірському. 

Найбільше пошкоджень в Іршавському районі - тут підтоплено 192 дворогосподарства, 1585 га сільгоспугідь, зруйновано 690 погонних метрів берегоукріплень, зруйновано 4 мостові переходи. У Воловецькому районі через зсув ґрунту в с. Латірка повністю зруйновано господарську споруду та пошкоджено поряд розташовану надвірну споруду. У Міжгірському районі пошкоджено  берегоукріплення в п’ятьох населених пунктах (села Майдан, Лозянський, Колочава, Торунь-Лопушне, Репинне) та підпірні стінки мостів ще в трьох.

Підрозділами УДСНС протягом минулої доби проводилося відкачування води з приватних дворогосподарств та внутрішнього стоку загальним об’ємом 11920 куб. м,  

Також зафіксовано підмиви опорної стінки на автошляху державного значення «Долина-Хуст», пошкоджене водою берегоукріплення дороги державного значення «Н. Ворота- Воловець-Міжгір'я». Досі через перелив води через автошлях державного значення «Мукачево-Рогатин» протяжністю близько 250 м призупинений рух автомобільного транспорту. 

За даними Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, станом на 8:00 24 травня на більшості річок Закарпаття продовжувалися спади рівнів води, лише в нижніх течіях річок Латориця та Боржава відбуваються підйоми та формування максимального рівня паводкових хвиль.

На р. Тиса, за даними автоматизованих станцій, паводкова хвиля просувається територією Угорщини з амплітудами підйомів за добу від +24 см в Тисабеч до +202 см у Загоні (м. Чоп на українській території).

«Зберігається напружена ситуація на р. Боржаві в с. Вільхівка Іршавського району та с. Великі Ком’яти (Завадка). Хоча максимальний рівень р. Боржава на відомчому пості с. Великі Ком’яти пройшов і почав знижуватись (-10 см), але на підтоплених заплавних територіях утримується значний шар паводкових вод та місцевого стоку, тому тривають роботи по відкачці місцевого стоку з-за дамбового простору пересувними насосними станціями», - додали в БУВР Тиса.

У відомстві також уточнили, що, за прогнозом Закарпатського гідрометцентру, у нижніх течіях річок Латориця та Тиса в районі м. Чоп продовжиться підйом рівнів води з виходом води на заплаву протягом 24-25 травня.

Довідка УНІАН. Унаслідок сильних опадів упродовж 21-23 травня на території Закарпатської області зафіксовано підтоплення у 8 районах (станом на 08:00 24 травня).  

За даними Закарпатської ОДА, протягом 21-22 травня на Закарпатті випало близько 120 мм опадів (місячна норма). Левова частка дощу в ніч на четвер пройшлася по території басейну р. Уж (Великоберезнянський, Перечинський та Ужгородський райони). У притоці Ужа поблизу с. Тур’я Пасіка в ніч на четвер зафіксовано перевищення історичного максимум підйому води.